Raadslid Dico Baars kandidaat verkiezingen Tweede Kamer

Kandidaten TK2017 verkiezingscongres
kracht van samen logo
Door Webredactie Vijfheerenlanden op 12 januari 2017 om 13:04

Raadslid Dico Baars kandidaat verkiezingen Tweede Kamer

Dico deed politieke ervaring op als raadslid voor de ChristenUnie in Zederik. Ook is hij vicevoorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Met schijnbaar gemak en vol enthousiasme beantwoord hij de vragen die op hem worden afgevuurd. „De toekomst is veel te belangrijk om zomaar af te wachten.”

Waar ben jij nu de hele tijd zo enthousiast over?

„Politiek is geen populair onderwerp. Ik merk dat mensen van nature met wantrouwen naar de politiek kijken. Mensen vragen regelmatig aan me: „Je bent jong, waarom wil je de politiek in?”

Wat zeg je dan?

„Politiek gaat over keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld roepen dat jongeren niet worden gehoord en dat ouderen voor ons beslissen. Maar ik denk liever in acties. Je kunt blijven roepen vanaf de zijlijn, maar er verandert pas iets als je wat gaat doén.”

Nog een keer: waarom is politiek boeiend?

„Laatst was ik op het Groenhorst College in Barneveld. De jongeren daar zijn onder andere bezig met dierverzorging en melkveehouderij. Op het eerste gezicht hebben ze niets met politiek. Maar ik vroeg door. Wat vind je van de leeftijdsgrens voordat je alcohol kan kopen? Mag de regering accijns heffen op jouw sigaretten? Dat zijn politieke keuzes. Ik merkte dat deze jongeren gingen nadenken over deze onderwerpen. En zo heeft iedereen wel iets waar hij zich kwaad druk over maakt.”

Waar maak jij je kwaad over?

„Kindermishandeling. Het is een enorm probleem. In iedere schoolklas is er gemiddeld één kind dat thuis niet veilig is. Voor mij is dat onverteerbaar. Ik zag wetenschappelijke onderzoeken over dit thema om me heen verschijnen, las krantenartikelen en hoorde persoonlijke verhalen. Wie als kind wordt mishandeld, houd daar de rest van het leven last van. Het is een groeiend maatschappelijk probleem.”

En meteen gaat Dico weer door: „Het goede nieuws is dat je wat kunt er wat aan doen! In de raad van Zederik heb ik onder andere voor elkaar gekregen dat er flink extra geld wordt besteed aan het scholen van leerkrachten, zodat zij signalen van kindermishandeling beter herkennen en weten wat ze moeten doen.

Waarom sta je voor de ChristenUnie op de lijst?

„Ik ben christen en wil graag actief zijn bij een partij met een heldere ‘C’. Dan valt het CDA af. De ChristenUnie is een partij met een herkenbare stijl. Met verschillende SGP-standpunten kan ik niet door één deur.”

Welke standpunten bedoel je?

„We roepen landen in het Midden-Oosten op om uitingen van andere religies, met name het christendom, toe te staan. Daar moeten kerken kunnen worden gebouwd, vinden wij. En tegelijkertijd zegt de SGP in ons eigen land dat andere godsdiensten dan het christendom alleen achter de voordeur mogen bestaan. Dan doen we hier precies wat we andere landen verwijten. Mijn opvattingen staan soms haaks op die van bijvoorbeeld de islam, maar in juridische zin is iedere godsdienst gelijk.”

Wat is jouw politieke stijl?

Voor het eerst valt Dico even stil. „Mijn politieke stijl...”Hij trommelt met zijn vingers op de tafel. „Ik vind het belangrijk dat jongeren zich door mij voelen vertegenwoordigd. Ik ben iemand die politiek bedrijft vanuit de inhoud en liefst achter de schermen werkt. Mét God en ín de wereld. Ik ben niet zo activistisch aangelegd. Met een protestbordje in mijn handen voel ik me een beetje oncomfortabel.”

Jij bent 22 jaar. Is politiek niet meer iets voor wijze grijsaards?

„Je mag vanaf je 18de stemmen, dus waarom zou je niet vanaf je 18de meedoen? Politiek is te belangrijk om aan ouderen over te laten. Mijn fractievoorzitter in Zederik is een voormalige schooldirecteur van 69 jaar. Hij zit al veertien jaar in de gemeenteraad en heeft levenservaring die ik mis. Ik ben student. Maar juist de combinatie van wijsheid en fris bloed werkt verfrissend.”

Hoe groot is de kans dat jij in de Kamer komt?

„Ik geloof in wonderen, maar niet in deze. Het gaat er mij meer om dat stemmers in de juiste kolom hun stem uitbrengen, niet dat ze het bolletje voor mijn naam rood maken. Ik wil graag studeren en mijn studie afmaken. Ik ga mensen niet pushen om op nummer 37 te stemmen.”

Hoe ziet jouw politieke toekomst er dán uit?

„God heeft een bedoeling, een plan en daar mag je je door laten leiden. Ik heb geen kristalheldere ambities naar welke plek dan ook. Het is  niet zo dat politiek me overkomt. Ik ben daar graag actief in en wil tegelijkertijd luisteren naar wat God van me vraagt.”

Wat zou je nog tegen jongeren willen zeggen?

„Het makkelijkste zou zijn: ga stemmen. Maar ik zeg het anders. Laat van je horen! Word actief! De toekomst is veel te belangrijk om zomaar af te wachten. We hebben mega uitdagingen als het bijvoorbeeld gaat over klimaatdoelstellingen. Gebruik je talenten en creativiteit.”

Tekst: Arien van Ginkel (RD/PuntUit)
Beeld: Anton Dommerholt

Labels: , ,