ChristenUnie Vijfheerenlanden omarmt advies informateur

CU VHL Facebook omslag 831x315.png
kracht van samen logo
Door Webredactie Vijfheerenlanden op 3 december 2018 om 20:00

ChristenUnie Vijfheerenlanden omarmt advies informateur

Vandaag heeft informateur Ad de Regt zijn advies uitgebracht aan de politieke partijen in Vijfheerenlanden over de vorming van een nieuwe coalitie. ChristenUnie Vijfheerenlanden spreekt haar waardering uit voor de prettige en professionele manier waarop De Regt in de afgelopen dagen invulling heeft gegeven aan het proces. Tirtsa Kamstra: “Vanuit het oogpunt van een zuiver en transparant proces is de inzet van een informateur een goede zet geweest. De Regt heeft in zeer korte tijd de politieke partijen gesproken en een advies opgesteld. We bedanken hem daarvoor.”

Kloof tussen bestuur en inwoners

Informateur De Regt geeft in zijn rapport het onderbouwde advies om te onderzoeken of een coalitie kan worden gevormd door CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en D66. Dit is volgens De Regt de meest wenselijke combinatie, omdat het een brede coalitie oplevert met voldoende programmatische overeenkomsten (ook op het gebied van de zondagsopenstelling), een balans tussen confessionele en niet-confessionele partijen en voldoende basisvertrouwen. ChristenUnie Vijfheerenlanden omarmt het advies van de informateur. Op inhoud zijn er nog wel de nodige verschillen te overbruggen. Dat geldt niet alleen voor de zondagsopenstelling, maar ook voor toegankelijke zorg en een ambitieus duurzaamheidsbeleid. Toch heeft de ChristenUnie voldoende vertrouwen om inhoudelijk met elkaar het gesprek aan te gaan.

Ambitie nodig

Wat de ChristenUnie betreft wacht het nieuwe college een aantal belangrijke taken. Zo moet er wat de ChristenUnie betreft niet alleen ingezet worden op toegankelijke zorg en een ambitieus duurzaamheidsbeleid, maar ook op een laagdrempelig bestuur. Kamstra: “Slechts 46 procent van de inwoners maakte de gang naar de stembus. Hoewel een lage opkomst bij herindelingsverkiezingen een landelijke trend is, vinden we dit wel een belangrijk signaal voor de lokale politiek. Het is een uitdaging om na te denken hoe we de kloof tussen bestuur en inwoners kunnen verkleinen. Deze uitdaging gaan we graag aan.”

Deel dit bericht

Labels: ,