Extra inzet op voorlichting vaccinatie hard nodig

Boks - jong en oud
6. Maaike van Leeuwen
Door Maaike van Leeuwen op 13 maart 2019 om 08:00

Extra inzet op voorlichting vaccinatie hard nodig

De meeste kinderen worden -ook vandaag de dag- ingeënt. Om ernstige ziektes te voorkomen. Het vaccineren in Nederland wordt al ruim 66 jaar gedaan. Toch is er sprake van een dalende vaccinatiegraad. In Vijfheerenlanden ligt de vaccinatiegraad zelfs onder het landelijk dalende gemiddelde. 

Oorzaak

Elk jaar worden er dus een minder groot percentage kinderen ingeënt tegen infectieziekten dan het jaar daar voor. Hoe komt dat? Dat is een interessante en belangrijke vraag. Ik denk dat het voor een deel te maken heeft met een toenemende kritische houding. Want kritisch zijn, is van deze tijd. Het brengt ons ook goeds: innovaties, een tegengeluid. Als je kritisch wilt zijn, kun je dat in mijn ogen alleen maar doen nadat je weet waar je over praat. Nadat je je goed hebt laten informeren. Er zijn maar weinig mensen die mogen beweren dat ze van alle markten thuis zijn.

Goed informeren

We hebben dus hulp nodig in het kritisch zijn. Geen hulp van websites met een twijfelachtige betrouwbaarheid. Wel hulp van bronnen die aan de hand van jarenlang en internationaal wetenschappelijk onderzoek antwoorden kunnen geven op vragen over het inenten. Bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom het vaccinatieprogramma bestaat. Wat bijwerkingen van vaccins kunnen zijn. En waarom het van belang is dat de vaccinatiegraad op een bepaald niveau blijft. Als iemand twijfels heeft over vaccineren, is goede informatie essentieel. De ChristenUnie staat voor de vrijheid voor ouders om zelf een afweging te maken en vindt daarom voorlichting over vaccinatie erg belangrijk. De ChristenUnie wil dat Vijfheerenlanden daarop extra gaat inzetten in de komende periode, want het is belangrijk dat mensen op zijn minst een afgewogen keuze maken.

Deze blog is geschreven door Maaike van Leeuwen, commissielid Sociaal Domein, naar aanleiding van haar bijdrage in de commissie Welzijn, Onderwijs en Sport van woensdag 6 maart 2019. Meer weten over wat de ChristenUnie vindt over vaccineren? Lees dan hier bijvoorbeeld de blog van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber over #ikvaccineer.

Deel dit bericht

Labels: ,