Haal de politiek de klas in!

CD273E76-7256-4B3A-B6BD-D55B734B624A.jpeg
Dico Baars
Door Dico Baars op 19 september 2019 om 13:29

Haal de politiek de klas in!

In de week van Prinsjesdag staan alle schijnwerpers vol op Den Haag. In de Troonrede en de algemene politieke beschouwingen worden de beleidsplannen voor de komende jaren uit de doeken gedaan en wordt over deze plannen gedebatteerd. Ook scholen besteden deze week volop aandacht aan de nationale politiek. Op maandag 16 september gaf ik op uitnodiging van de leerkrachten van groep 7 en 8 van basisschool De Voorhof in Vianen een gastles over de politiek in Den Haag. 

Een gastles over politiek in de week van Prinsjesdag is nuttig en een kwestie van goede timing. Toch kan het daar natuurlijk niet bij blijven. Het is ontzettend belangrijk om kennis over politiek en democratische vaardigheden over te dragen aan kinderen en jongeren. In mijn gastles stonden we bijvoorbeeld stil bij de vrijheid van meningsuiting: hoe belangrijk is het om je mening te geven? Kun je je mening altijd geven? En stel je je mening ook wel eens bij? Alle goede antwoorden ten spijt: de kinderen uit groep 7 en 8 ervaarden tijdens de praktische opdracht hoe ingewikkeld het soms kan zijn om overeenstemming te bereiken en goed te luisteren naar elkaar.

Leren en oefenen

De school speelt wat mij betreft een cruciale rol als het gaat om kennis over de politiek en oefenen van democratische vaardigheden. Een goede invulling van onderwijs op het gebied van democratisch burgerschap versterkt de weerbaarheid van de democratische rechtsstaat en (grondwettelijke) vrijheden. Daarom ben ik blij dat mijn gastles niet op zichzelf stond, maar onderdeel was van groter project over ‘voortrekkers van verandering’.