Onderzoek registratiemogelijkheden thuissekswerkers

Mensenhandel prostitutie.jpg
GS_kader.jpg
Door Gert Schut op 29 juni 2023 om 18:11

Onderzoek registratiemogelijkheden thuissekswerkers

De ChristenUnie fractie heeft zorgen over de voorgestelde wijziging in de APV als het gaat om de positie van thuissekswerkers. Thuissekswerkers vallen, als ze aan een serie voorwaarden voldoen, buiten de vergunningsplicht en daardoor buiten het stelsel van bestuursrechtelijke regulering. De mogelijkheden om toezicht te houden worden beperkt. Gert Schut: "Wij vinden dat binnen de geldende regelgeving (op bijvoorbeeld privacy gebied) onderzocht moet worden of een mogelijkheid is om een vorm van registratie voor thuissekswerkers in te voeren. Dat is wenselijk in het belang van deze kwetsbare doelgroep."

Integrale spreektekst van Gert:

"De ChristenUnie fractie heeft in de commissievergadering vragen gesteld en opmerkingen geplaatst bij de voorgestelde wijziging in de APV als het gaat om thuissekswerkers. Dat deze groep aandacht krijgt, is niet zo gek. Landelijk wordt een er toename gesignaleerd van thuissekswerk. Bovendien is er landelijke regelgeving in de maak en liggen uitbuiting of misstanden op de loer. De kernvraag voor onze fractie vanavond is dan ook de volgende: hoe dragen we als lokale overheid zorg voor deze doelgroep die kwetsbaar is en de noodzakelijke veiligheid verdient?

Thuissekswerkers vallen, als ze aan een serie voorwaarden voldoen, buiten de vergunningsplicht en daardoor buiten het stelsel van bestuursrechtelijke regulering. De mogelijkheden om toezicht te houden worden beperkt. Niet uniek voor Vijfheerenlanden, dat is in alle gemeenten het geval. Niet voor niets zoeken gemeenten naar een weg om zicht te houden om aan hun eerder genoemde zorgplicht te voldoen.

Neem de stad Utrecht. Daar heeft een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager een onderzoek gedaan. Ik wil hier niet een heel debat openen, voorzitter. Maar sta mij toe één punt naar voren te brengen: deze commissie is van mening dat de sector onmiskenbaar kwetsbaar is voor criminele activiteiten zoals uitbuiting en mensenhandel. En dat we eigenlijk niet goed weten wat er op lokaal niveau werkt als het gaat om sekswerkbeleid en de toename van werkplekken voor thuissekswerkers. Als het gaat om de toename en toekomst van thuissekswerk, zegt de commissie dus nadrukkelijk: een vorm van melding of registratie is wenselijk.

En precies dit punt wil de ChristenUnie hier vanavond ook maken: wij vinden dat binnen de geldende regelgeving (op bijvoorbeeld privacy gebied) onderzocht moet worden of een mogelijkheid is om een vorm van registratie voor thuissekswerkers in te voeren. Wij kunnen ons voorstellen dat het college (bijvoorbeeld vanuit handhaving) hier goed over wil nadenken. Daarom dienen wij een motie. Niet met een kant-en-klaar voorstel, maar met het verzoek mogelijkheden te onderzoeken en de raad hierover te informeren."

De motie vraagt het college te onderzoeken of het mogelijk is om een vorm van registratie voor thuissekswerkers die onder artikel 3.12 van de APV vallen in te voeren. Het stuk wordt mede ingediend door CDA, SGP en VVD. Tijdens de stemming kreeg de motie een meerderheid: naast de indieners stemden ook twee raadsleden van VHL Lokaal voor het voorstel. 

Labels: , ,