Blog: ondersteun relaties, voorkom echtscheidingen

Gezin aan keukentafel met huiswerk
EB_kader.jpg
Door Elizabeth Bronkhorst op 1 april 2025 om 10:00

Blog: ondersteun relaties, voorkom echtscheidingen

ChristenUnie Vijfheerenlanden staat voor het gezond op laten groeien van kinderen in stabiele gezinnen. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Daarom werd er onlangs een conferentie georganiseerd over echtscheidingen. Commissielid Elizabeth Bronkhorst schreef er deze blog over.

Gezond opgroeien in een stabiel gezin

Als ChristenUnie staan we voor het gezond op laten groeien van kinderen in stabiele gezinnen. Helaas leven we in een wereld en een maatschappij waarin fouten worden gemaakt, waarin verwacht wordt dat het leven leuk moet zijn en waarin we onze problemen het liefst verstoppen achter een glitter-filter. We weten natuurlijk allemaal dat een glitter-filter niet de realiteit is, maar toch... Ik heb drie zoons en een foto maken waar ze alle drie leuk op staan is voor de laatste keer ongeveer driekwart jaar geleden gemaakt en daarvoor zat er alweer 2 jaar tussen. Als ik dan een leuke foto van een gezin zie waar de snuitjes allemaal gezellig lachend de goede kant op kijken, dan ben ik toch een beetje jaloers.

Gesprek over echtscheidingen

Op 1 april hebben we in Huis Het Bosch in Lexmond gehoord en gesproken over scheiden tijdens de conferentie Opgroeien in Vijfheerenlanden. Er waren professionals uit de hele gemeente aanwezig, waaronder ondergetekende met een dubbele pet op vanuit het onderwijs en de ChristenUnie fractie. Niet verwonderlijk, want we vinden het een ontzettend belangrijk thema. Typisch zo'n onderwerp dat je liever verbergt achter een glitter-filter. Maar om goed te kunnen functioneren in een gezin, stiefgezin of stiefsysteem (ja, ik heb weer een nieuw woord geleerd) moet dat glitter-filter regelmatig even af. Op deze middag ging dat filter af.

Het mooie vond ik dat er nog wel wat glitter overbleef. Een enthousiast team vertelde over het inloopspreekuur dat in Vianen is gestart. Deze mensen zijn een onderdeel van het sociaal team en hebben expertise op het gebied van (complexe) scheidingen en één van hen is een jurist. Termen als laagdrempelig en anoniem kwamen naar voren. Uit de verhalen met voorbeelden die ze vertelde sprak trots, omdat ze al deze mensen met een glimlach uit het spreekuur hebben zien vertrekken. In eerste instantie werd er vooral verteld over stellen die al uit elkaar waren of het besluit om te scheiden al hadden genomen. Daarbij komt vooral praktische en juridische hulp kijken. Denk bijvoorbeeld aan co-ouderschap en nazorg voor kinderen.

Investeer in relaties, voorkom echtscheidingen

Na wat vragen uit de zaal, onder ander van onze ChristenUnie collega Gert Schut, kwamen de verhalen over wat ze kunnen betekenen voor stellen die relatieproblemen hebben en simpelweg niet weten hoe ze samen verder moeten. Daar kan veel verschillende problematiek onder zitten, denk aan armoede, onzekerheid over een baan of een huis, maar ook mantelzorg of zorg rondom kinderen kunnen een reden zijn voor relatieproblemen. Mooi dat er nu een punt in Vijfheerenlanden is waar men makkelijk binnen kan lopen of telefonisch of per e-mail contact op kan nemen. Een punt waar het glitter-filter op een veilige manier even af kan. Waardoor de échte behoefte duidelijk wordt, zodat het probleem op een adequate, duurzame manier opgelost kan worden.

Tegelijk neemt de gemeente hiermee niet het probleem uit handen van een echtpaar of van ouders. Het blijft de verantwoording van ouders om hun kinderen te blijven ‘zien’. We hebben een brief van “alle jongeren van Villa Pinedo” voorgelezen gekregen, gericht “Aan alle gescheiden ouders”. Die was niet mis, maar wel reëel. Een verzoek om in verbinding met je kinderen te blijven als het in je relatie niet goed gaat, of als je opnieuw begint. Het gaat landelijk gezien om 86.000 kinderen per jaar. De schade kan soms zo groot zijn. Dit zijn zaken die je niet makkelijk met je vrienden of familie bespreekt. Vanuit het inloopspreekuur kan dan verwezen worden naar een organisatie die een vrijwilliger met je in contact brengt die met je praat, je stimuleert om goed na te denken over beslissingen, of je soms een spiegel voorhoudt. Een uitbreiding van je sociale netwerk dus.

Mooi om te zien dat de schriftelijke vragen die in het voorjaar van 2024 door de ChristenUnie gesteld zijn, niet alleen beantwoord zijn, maar inmiddels ook volop in uitvoering zijn. Er ligt een infrastructuur om hulp te bieden, zowel online als in levenden lijve. Er kan makkelijk contact gemaakt worden en er zijn legio mogelijkheden om geholpen te worden. Er is aandacht voor de betrokken kinderen. Er is ruimte om al in een heel vroeg stadium aan je relatie te werken. Van mij mogen de glitters blijven en mag het filter weg. Ook al is het leven niet altijd een feestje.

 

Labels: , ,