'Communiceer duidelijk over het Corona-virus'

Corona_banner2.jpg
Dico Baars
Door Dico Baars op 23 maart 2020 om 09:00

'Communiceer duidelijk over het Corona-virus'

Het is best ingewikkeld om de juiste woorden te kiezen, zodat iedereen begrijpt wat de bedoeling is. In de afgelopen week werd dat goed zichtbaar. Om de verspreiding van het Coronavirus af te remmen, is het noodzakelijk dat iedereen zich aan de richtlijnen van de Rijksoverheid houdt. 

Social distancing

We snappen allemaal het belang van heldere communicatie. Toch blijkt het in de praktijk lastig om de goede woorden te kiezen. Zo leerde ik in de afgelopen weken tenminste één nieuwe term: social distancing. Met deze term wordt geprobeerd om aan te geven dat het belangrijk is om afstand te houden. Social distancing is een nieuwe, conceptuele term, in het Engels bovendien. Hoewel ik het inhoudelijk helemaal eens ben met de boodschap achter de term, denk ik dat het nog duidelijker kan. Op Twitter zag ik een goede suggestie: 'Blijf thuis en doe 1 keer per week boodschappen. Hou anderhalve meter afstand.' Het zijn bekende woorden, waar we ons iets bij kunnen voorstellen. Een stuk concreter bovendien. 

Noodzakelijk

Simpele en heldere communicatie is echt noodzakelijk om duidelijk te maken dat we elkaar nodig hebben. In de woorden van Gert-Jan Segers: "Mensen, vraag je niet af wat kan er met mij gebeuren?’, maar ‘wat kan er gebeuren met mijn naasten’?" Het is essentieel dat mensen begrijpen wat er in de brieven en berichten staat. Juist in crisistijd is dat belangrijker dan ooit. 

Labels: , , ,