Blog: tips over thuisonderwijs

202011-CU-Kandidaten-TK-portretten-189.jpg
Tirtsa Kamstra
Door Tirtsa Kamstra op 28 januari 2021 om 21:18

Blog: tips over thuisonderwijs

"Ik zal het eerlijk toegeven, ik vind het thuisonderwijs best lastig. Met een dochtertje in groep 3 die zich (zoals het hoort bij een 6-jarige) niet heel lang kan concentreren, die haar vriendinnen en de interactie op school mist en die thuis teveel afleiding heeft, is het ook echt nodig om er bovenop te zitten." 

Had ik zelf rust en ruimte dan zou ik dat niet zo erg vinden, maar terwijl ik met haar en haar schoolwerk bezig ben, schiet mijn eigen werk regelmatig door mijn hoofd. Er liggen zoveel dossiers, er is zoveel te doen en er zijn zaken die nu blijven liggen. En regelmatig zijn er ook zaken die niet kunnen wachten, dus tussendoor toch ook nog aan het bellen, teams-overleggen aan het houden of aan het mailen. Als ik dan alweer zie dat de aandacht naast mij aan de eetkamertafel niet meer bij het schoolwerk ligt, voel ik mij toch bezwaard.

Laat ik wel even opmerken: ik wil hier niet klagen. Ik weet heel goed dat ik het nog goed heb. Ik kan het thuis lesgeven afwisselen met mijn echtgenoot en heb maar 2 kinderen waarvan één zichzelf heel goed redt.

Ik heb dan ook grote bewondering en respect voor die vele ouders, voor wie dit veel lastiger is. De eenoudergezinnen, de gezinnen met meerdere kinderen, die allemaal tegelijkertijd uitleg moeten krijgen, met hun vragen komen en om aandacht vragen. En dan heb ik het nog niet eens over de gezinnen die samen op een klein oppervlak wonen, waar geen eigen plek is om te werken en waar, als er al een computer is, deze gedeeld moet worden. Hoeveel stress zal dat wel niet geven.

Nu krijg ik elke week een nieuwsbrief van het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) met interessante onderwerpen over/voor jongeren. De afgelopen weken stonden daar ook mooie tips in voor het thuisonderwijs, die mij ook weer verder geholpen hebben. Bijvoorbeeld de tip: Hou het haalbaar; lukt het een dag niet om alle lessen af te krijgen, ga dan met elkaar een keer iets anders doen. Zodat de spanning er bij iedereen even af kan en je daarna weer fris en vrolijk(er) aan de slag kan. Lekker naar buiten, een frisse neus halen en bewegen helpt! Klik hier voor meer tips. 

Ik wens iedereen via deze weg heel veel sterkte bij alle uitdagingen die deze tijd met zich mee brengt. Laten we elkaar helpen om zo goed mogelijk door deze tijd heen te komen! 

Deel dit bericht

Labels: , ,