Burgemeester gezocht: in gesprek met mensen Lingebolder

Lingebolder 1 7-5-2019[13493].jpeg
Gert Schut
Door Gert Schut op 8 mei 2019 om 11:00

Burgemeester gezocht: in gesprek met mensen Lingebolder

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Daarom maken de raadsleden een profielschets: aan welke eigenschappen moet hij of zij voldoen om het nieuwe boegbeeld van Vijfheerenlanden te worden? Via een digitale enquête konden inwoners hun mening geven. Er zijn echter ook groepen die het gebruik van internet niet zo logisch vinden. Daarom zijn verschillende raadsleden op pad geweest om met inwoners in gesprek te gaan. Lees hier het verslag van raadslid Gert Schut van zijn bezoek aan de Lingebolder.

Verkiezingen

We zijn als raadsleden nu drie keer te gast geweest op de Lingebolder. Bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. En nu dus voor de profielschets van de nieuwe burgermeester. In de gesprekken werden allerlei kenmerken genoemd: niet te ambitieus; zichtbaar in de wijk; snel op bezoek komen als dat nodig is; niet te soepel voor kwaadwillende mensen; een burgervader/moeder voor alle mensen. Alle kenmerken werden netjes opgeschreven en worden verwerkt.

Hoge drempel

Ik vind het belangrijk om de mensen in de Lingebolder steeds weer op te zoeken, met name als er weer verkiezingen zijn. Er blijkt namelijk een hoge drempel te zijn voor Nederlanders met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Lichamelijk gehandicapten mogen iemand meenemen in het stemhokje, terwijl veel mensen in de Lingebolder dat niet mogen. En het stemmen voor de gemeenteraad is nog dichtbij en is nog te volgen. Hoe anders is dat voor de Provinciale Staten. En daarachter, de Eerste Kamer. En hoe uit te leggen dat ook de aankomende Europese verkiezingen van groot belang zijn?

2,3 miljoen stemmen verloren bij verkiezingen

Op een eerder gehouden bijeenkomst in maart hebben we daarover nagedacht. De basis is dat alle inwoners van 18 jaar en ouder mogen stemmen en dat dat dan ook gefaciliteerd zou moeten worden. Daar is ook ruchtbaarheid aan gegeven: de gespreksleider van dat moment, Lucille Werner, twitterde dan ook: ‘Er dreigen 2,3 miljoen stemmen verloren te gaan!’ Want, zo stelde zij: stemmen is een privé aangelegenheid. Alleen lichamelijk gehandicapten mogen geholpen worden in het stemhokje. Is er iemand met alleen een verstandelijke handicap, dus eigenlijk onzichtbaar, dan is hulp niet toegestaan. En dat is eigenlijk discriminatie. En dus komen er veel stemmen in gevaar. Uit praktische overwegingen verdwenen veel stempassen in de prullenbak…

Iedere stem telt

Nu blijkt dat er ook vanuit het werkveld zelf groeiend aandacht komt voor deze onterechte en ook onnodige situatie. Een mooie en voor de democratie ook belangrijke ontwikkeling. En de nieuwe burgemeester? Die mag snel op bezoek komen. Want iedere stem telt.

Labels: ,