Grote twijfels over exploitatiekosten nieuw gemeentehuis

nieuw gemeentehuis
Tirtsa Kamstra
Door Tirtsa Kamstra op 15 april 2024 om 23:00

Grote twijfels over exploitatiekosten nieuw gemeentehuis

Wat is een nieuw gemeentehuis je waard? Deze vraag stelde raadslid Tirtsa Kamstra zich in de commissievergadering over het nieuwe gemeentehuis. Een lastige afweging in een tijd waarin ook bezuinigd moet worden, stelt ze in deze blog. 

Wat is een nieuw gemeentehuis je waard?

De gemeenteraad is gevraagd om te beslissen om geld beschikbaar te stellen voor het grondig verbouwen van het gemeentehuis in Leerdam. Toen 2,5 jaar geleden de keuze werd gemaakt om Leerdam te ver(nieuw)bouwen, werd die keuze gemaakt omdat dit net wat goedkoper zou kunnen dan een nieuw gebouw neerzetten. Verschillende partijen hebben juist dit uitgangspunt ook steeds benadrukt. Daarom is toen die keuze gemaakt, maar is daarbij wel gezegd dat het gebouw dus minder moet gaan kosten per jaar dan de 3 gebouwen samen die we nu hebben. En nu zijn we 2,5 jaar verder…

Het bedrag dat nodig is, is bekend en er is gekeken wat de kosten worden. Tirtsa Kamstra zegt hierover: "Het zal u niet verbazen, maar de kosten liggen hoger dan verwacht. Nou kan je denken, ‘ja ach alles wordt nou eenmaal duurder’, maar zo makkelijk ligt het wat ons betreft niet. Want per jaar betekent het dat we zo’n €500.000 meer kwijt gaan zijn aan het gemeentehuis. En dat terwijl we er nu 3 hebben en straks maar 1."

Standpunt ChristenUnie

Kamstra: "Voor de ChristenUnie fractie is dit echt (te) veel geld. Tegelijk met dit voorstel ligt er namelijk ook een voorstel met mogelijke bezuinigingen. Bezuinigingen die misschien ook onze inwoners gaan raken. En door meer geld uit te geven aan het gemeentehuis, zullen we dus nog meer geld moeten gaan bezuinigen. Daarom hebben wij er vanavond voor gepleit om nu op deze manier niet verder te gaan. Wij vinden het namelijk niet uit te leggen als wij over 2 jaar moeten gaan bezuinigen op bijv. sport, mantelzorgondersteuning of armoedebestrijding omdat we nu een te duur gemeentehuis laten bouwen. Ook volgende week tijdens de raadsvergadering zal dat ons standpunt zijn."

Labels: ,