
Ouders, onderteken Ouderpact Smartphonevrij Opgroeien!
De kindertijd is te kort om op een smartphone door te brengen. Toen kinderen tien jaar geleden voor het eerst smartphones kregen, was er geen onderzoek naar de impact ervan. Nu zijn de onderzoeksresultaten er wel en het is overweldigend. We moeten kinderen op jonge leeftijd niet willen blootstellen aan verslavingsgevoelig materiaal dat ook nog eens ten koste gaat van de gezondheid én het oefenen in het aan gaan van contact. Daarom roept ChristenUnie Vijfheerenlanden ouders op om in actie te komen en het Ouderpact Smartphonevrij Opgroeien te ondertekenen.
Investeer in de toekomst van kinderen
Fractievoorzitter Dico Baars: “Ik ben niet alleen raadslid, maar ook vader van twee jonge kinderen. In mijn omgeving speelt deze vraag dan ook volop: In welke wereld groeien onze kinderen op en hoe kunnen we hen daarin zo goed mogelijk begeleiden? Voor de ChristenUnie fractie is dat ten diepste een samenlevingsvraag. Daarom roepen we ouders op om in actie te komen. Tegelijk heeft het ook politieke kanten. Als lokale overheid houden we ons op dit moment bezig met de vraag hoe we de sociale basis kunnen versterken. Een grote valkuil zou zijn om het niet over de digitale leefwereld te hebben. Of om te gaan bezuinigen op precies die organisaties die relationeel en pedagogisch werken aan verbondenheid. Denk aan sportverenigingen, het bewegingsonderwijs of het welzijnswerk. Dat is niet de afslag die de ChristenUnie fractie wil nemen. We willen juist investeren in de toekomst van kinderen.”
Breed gesprek in samenleving
De toekomst van onze kinderen is een groot thema voor de ChristenUnie fractie. Niet voor niets overhandigde de fractie het boek Generatie Angststoornis vorig jaar aan wethouder Bel. Een symbolische actie om aan te geven dat wat de ChristenUnie betreft er een breed gesprek nodig is. Bijvoorbeeld over hoe we smartphonevrije scholen in Vijfheerenlanden kunnen stimuleren. En over de vraag wat opvoeders nodig hebben.
Raadslid Maaike van Leeuwen vindt dat we niet afhankelijk zijn van de politiek om hier mee aan de slag te gaan: “Veel ouders én kinderen worstelen met de vraag wanneer kinderen een telefoon te geven en dat is heel begrijpelijk. Het is ook logisch dat veel ouders van een kleuter nog niet toe denken te zijn aan een gesprek over dit onderwerp. Toch is dat wel zinnig. Juist wanneer je worstelt of vragen hebt. Sluit je aan bij de beweging van Smartphonevrij Opgroeien of maak afspraken met andere ouders op de basisschool over telefoonaanschaf en gebruik. Samen sta je sterker!”